niedziela, 13 kwietnia 2014

15 min Jamiego. Meksykanska zupa pomidorowa + Nachos z serem i chili

Chyba jeszcze tutaj nie wspominałam o mojej miłości do Jamiego Olivera. No to czas najwyższy, jestem jego pierdoloną fanatyczką, nie wiem czemu nie mam na suficie jego plakatu (?) w sumie.. to wiem, nie chce mi się iść do drukarni... Jego albo się kocha albo nienawidzi. Skrajne uczucia to silne uczucia! Oczywiście na bieżąco kupuje jego nowe pozycje, tak właśnie pojawiło się u mnie na półce "15 minut Jamiego" do którego z początku uczucia były skrajne bo jeśli chodzi o składniki to nawet najlepiej wyposażona Pipa (Piotr i Paweł po Poznańsku) czasami wymiękała. Jednak w moim życiu nastały bardzo przykre czasy w których musiałam ograniczyć spożywanie masła czyt. tłustych smacznych smakołyków, które przysporzyły mi dodatkowe obciążenie przy wchodzeniu po schodach. Trudno  - taka moda - sport, zdrowy styl życia, nie ma z kim wyjść na browara... W tym momencie świetnie sprawdziła się owa książka o której wspomniałam powyżej, zawiera ona po prostu "zdrowe jedzenie które dobrze smakuje" czyli - dla mnie rewelacja!


SKŁADNIKI NA ZUPĘ (Jak zawsze u Jamiego - 4 porcje )

  • 1 mały pęczek dymki,
  • oliwa,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 100 g ryżu basmati,
  • 450 g czerwonych pieczonych papryk w oliwie (lub opieczonych na czarno i obranych),
  • 2 puszki pomidorów,
  • 250 ml jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżeczki marynowanych jalapeno,
  • 1/2 pęczka świeżej mięty,
  • 2 limonki.
POSYPKI
  • 1 garść  pomidorków koktajlowych,
  • 1 dojrzałe avocado,
  • 30 g fety.
NACHOS
  • 2-3 świeże czerwone i zielone papryczki chilli,
  • 175 g chipsów tortilli o niskiej zawartości soli,
  • 50 g cheddara.
WYKONANIE:
  1.  Do garnka włóż przecięte, drobno pokrojone dymki (trochę zachowaj do przybrania) i wlej 2 łyżki oliwy. Dodaj  łodyżki kolendry (zachowaj listki), przeciśnięty przez praskę czosnek, ryż, odcedzone papryki i pomidory. Wlej 850 ml wrzątku, posól, popieprz i przykryj.
  2. Ułóż na desce pomidorki pokrojone w ćwiartki, połówki avocado, cienko pokrojone dymki, listki kolendry oraz fetę. Pokrój chili w cienkie plasterki i połowę połóż na desce z warzywami. Wsyp chipsy na blachę do pieczenia, posyp je startym cheddarem oraz resztą chili, włóż blachę pod grill na górną półkę piekarnika i zapiekaj, aż ser się stopi, a tortille przyrumienią
  3. Przełóż do miski jogurt, marynowane jalapeno wraz z łyżką octu ze słoika i górną część 1/2 pęczka świeżej mięty, po czym zmiksuj całość blenderem na gładki sos. Następnie zmiksuj na gładko zupę, wlej do nie sok z 1/2 limonki, dopraw ją starannie do smaku (ja dodałam trochę garam masali) i pozostaw gęstą lub rozrzedź, dolewając trochę wrzątku. Skrop zupę sosem jogurtowym i podawaj z z nachos, posypkami oraz cząstkami limonek.
Dodałam oryginalny przepis. Oczywiście własne interpretacje jak najbardziej wskazane.

PORCJA MA 642 KALORIE (Jakby kogoś to interesowało)...



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz