
Nie jestem wielkim znawcą zupy PHO, nie byłam nigdy w Wietnamie, nie wiem czy dokładnie z stamtąd pochodzi.... wiem tylko, że kocham bardzo ale to bardzo kocham! Wiem też, że chciała bym ją zjeść w Wietnamskiej spelunce bo klimat tych knajp doprawia minie o szósty smak!(na razie tylko na filmikach które warto obejrzeć przed zjedzeniem tego wywaru bogów). Co w niej kocham? Makaron! Bulion - ostro, kwaśno, zajebisty! Zielenina i wielka porcja sambalu!
Nigdy nie opierałam się dokładnie na żadnym z przepisów jeśli chodzi o bulion, bo uwielbiam pieprz syczuański który mam w szafce i grzech go nie wykorzystać,choć nigdy nie widziałam przepisów z jego udziałem. Żeby ją zrobić trzeba się z początku trochę wykosztować, kupić sos rybny, sojowy, makaron dobrej jakości (który kupuję w Mark and Spencer), kawałek dobrej wołowiny. Nie jest to bulion na który mogę sobie pozwolić raz w tygodniu ani nawet na raz na miesiąc a do Warszawy za daleko a w Poznaniu trochę zbyt wygórowana cena (nie i klimat dla mnie nie taki). Chociaż apetyt który tworzy się przez te tygodnie potęguje doznania w tym dniu w którym PHO wjeżdża na stół i zmienia cały dzień!
PRZEPIS NA BULION - który jeśli będzie skopany to cała zupa będzie do dupy
- około 2 litry bulionu drobiowego lub wołowego,
- świeży imbir wielkości mojego kciuka,
- 2 ząbki posiekanego czosnku,
- pieprz syczuański,
- trawa cytrynowa świeża albo suszona lub liście limonki kafir ewentualnie limonka,
- sos sojowy,
- sos rybny,
- świeża kolendra
DODATKI:
- opakowanie makaronu ....
- 4 dymki,
- liście kolendry,
- liście mięty,
- kiełki fasoli mung,
- sambal,
- limonka,
- kawałek wołowiny dobrej jakości! i pierś z kurczaka
PRZYGOTOWANIE:
- Bulion przelać do garnka, dodać pokrojony imbir, posiekany czosnek, trawę cytrynową, pieprz syczuański i świeżą kolendrę, doprowadzić do wrzenia i gotować około 10-15 min.
- Wywar doprawić do smaku sosem sojowym i około 2 łyżkami sosu rybnego (wiadomo lepiej dodawać mniej sosów, ciągle sprawdzając smak).
- Mięso pokroić na cieniutki plastry

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz